Intrebari frecvente despre criosauna si criocamera

1. Cand a aparut aceasta terapie?

Pentru prima data in Japonia, in 1978. Beneficiile sale au fost studiate apoi si in Europa, crioterapia fiind studiata si testata mai intens in ultimii 20 de ani.

2. Cum functioneaza?

Criosauna utilizeaza azotul lichid pentru a raci interiorul cabinei. Temperatura pielii scade rapid la 0°C si apoi, prin intensificarea circulatiei periferice, ajunge la 35°C (temperatura normala a pielii este de 32,5°C). Intrucat procedura este foarte scurta (1-3 minute) se raceste doar stratul superficial al pielii, in timp ce temperatura organelor interne ramane neschimbata. Organismul reactioneaza la temperatura scazuta si transmite semnale puternice creierului, care stimuleaza toate functiile de autoreglare ale corpului, actionand indeosebi asupra partilor ce nu functioneaza la intregul potential. Aici puteti vedea cum are loc o procedura (video).

Criocamera utilizeaza curent electric pentru a raci interiorul camerei. Criocamerele sunt prevazute cu usi cu sticla si interfoane cu dublu sens de comunicare, astfel incat clientul si operatorul sunt in permanent contact (atat vizual cat si audio). Inainte de a intra in sauna, clientul aflat in lenjerie intima se echipeaza corespunzator pentru a proteja extremitatile (manusi, botosei, fes si masca pentru gura). Aerul rece din sauna este aer atmosferic (temperatura este obtinuta cu compresoare frigorifice). Aici puteti vedea cum are loc o procedura (video).

3. Este periculoasa procedura pentru om?

Procedura nu este toxica sau periculoasa pentru om, personalul de deservire si mediu.

4. Este azotul periculos pentru om?

Nu, nu este. Azotul este un gaz ce intra in componenta aerului atmosferic intr-o proportie de 78% (21% este oxigen si 1% alte gaze).

5. Este puternic disconfortul?

Inainte de a intra in criosauna, clientul se protejeaza cu o pereche de sosete groase de lana si cu manusi. Senzatia perceputa in timpul procedurii este suportabila, fiind mai putin neplacuta decat scaldatul in apa rece, spre exemplu.

6. Cum ma simt dupa?

In timpul fiecarei proceduri, corpul elibereaza in sange endorfine (hormonul fericirii) care genereaza o stare de bine ce se mentine cel putin 6 ore.

7. Pot raci dupa o procedura la criosauna?

Dimpotriva. Criosauna stimuleaza sistemul imunitar, determinand cresterea rezistentei organismului.

8. Daca sufar de claustrofobie, pot intra in criosauna fara probleme? Dar in criocamera?

Sigur ca da, in cazul criosaunei. Usa are un mecanism de inchidere magnetic care permite persoanelor sa iasa afara in orice moment. De asemenea, la intrarea in criosauna, inaltimea podelei este reglata astfel incat sa aveti capul mai sus decat marginea cabinei. Nu este indicat sa intre singure in criocamera persoanele care sufera de claustrofobie. Dar pot incerca impreuna cu alte persoane.

9. Trebuie sa fac dus inainte sau dupa criosauna?

Nu. Aceasta procedura este absolut uscata.

10. Necesita autorizari speciale instalarea si utilizarea criosaunei si a criocamerei?

Criosauna nu se incadreaza in categoria aparaturii si dispozitivelor medicale si nu necesita autorizari speciale.
Criocamera este atat echipament de ingrijire corporala, cat si dispozitiv medical (permite utilizarea in spitale).

11. Ce conditii sunt necesare daca vreau sa instalez o criosauna? Dar o criocamera?

Pentru amplasarea criosaunei ar trebui sa rezervati o suprafata de minim 12 m2, aceasta incluzand si spatiul necesar pentru pregatirea clientului.
Pentru amplasarea criocamerei sunt necesare anumite conditii (putere electrica suficienta, spatiu pretabil activitatii etc).

12. Unde gasesc azot lichid?

In Romania, in reteaua distribuitorilor firmelor Buse Gaz, Airliquide, Linde Gaz, Messer si la alti producatori independenti.

13. Cati clienti poate deservi pe zi o criosauna? Dar o criocamera?

80-100 clienti / 8 ore pentru criosauna si 30-70 clienti / 8 ore pentru criocamera.

14. Cum pot afla mai multe informatii despre efectele benefice ale terapiei prin frig (aerocrioterapie)?

Accesand rezultatele cautarii dupa expresiile: “whole body cryotherapy”, “cryo chamber”.