- Home
- Crioterapie – generalitati
Crioterapie – generalitati
Inca din antichitate, omul a folosit puterile terapeutice ale frigului pentru a calma durerea, a reduce inflamatiile, a imbunatati sanatatea, a creste imunitatea organismului si a preveni bolile.
Acum aproape 200 de ani un om de stiinta german, Sebastian Kneipp, se arunca in apele inghetate ale Dunarii pentru a-si trata tuberculoza (boala mortala in acea perioada), demonstrand astfel ca si cele mai grave boli pot fi tratate prin stimularea sistemului imunitar. Mai tarziu, el a dezvoltat o tehnica de crestere a imunitatii (calire a organismului) care este utilizata si in medicina actuala.
Odata cu progresele stiintei, noi agenti criogenici au fost folositi pentru a obtine temperaturi negative extreme. Cel mai folosit a fost si este azotul lichid, a carui temperatura de evaporare este de -195,77°C (azotul intra in compozitia aerului atmosferic intr-un procent de 78%).
In anii ’70, profesorul japonez Tosimo Yamauchi a dezvoltat o noua metoda terapeutica bazata pe expunerea corpului la temperaturi de pana la -180°C.
Rezultatele au depasit toate asteptarile. Noua metoda trata nevralgiile, traumatismele si depresiile intr-un mod care nu mai fusese folosit stiintific pana atunci. Terapia prin frig a produs o adevarata revolutie in medicina si cosmetica. Rezultatele muncii sale vorbesc de la sine: in 10 ani, clinica sa a tratat peste 2000 de pacienti cu boli reumatice in stadiu avansat. La 80% dintre ei, durerile au disparut complet si s-au putut intoarce la o viata normala.
La Congresul de reumatologie de la Wiesbaden din 1979, Yamauchi a prezentat pentru prima data metoda sa de terapie prin frig. Aceasta a fost primita bine de participanti. Astfel, in 1984 profesorul Reinhard Fricke trata in criosauna din clinica sa peste 100 de pacienti pe zi. In prezent, numai in vestul Europei sunt peste 1000 de centre de crioterapie unde milioane de oameni beneficiaza de terapia prin frig.
Eficienta medicala a aerocrioterapiei este determinata de viteza cu care scade temperatura si de valoarea extrem de scazuta a temperaturii.
Procedura de aerocrioterapie poate fi efectuata in CRIOSAUNA (cabina individuala deschisa in care este expus frigului doar corpul, de la gat in jos) sau in CRIOCAMERA (cabina inchisa pentru una sau patru persoane, in care este expus intregul organism). In criosauna temperatura este obtinuta cu ajutorul azotului lichid si poate ajunge la circa -180�C, iar in criocamera temperatura este obtinuta cu ajutorul compresoarelor frigorifice electrice de putere mare, temperatura ajungand la circa -120�C.
In cursul procedurii de aerocrioterapie, in criosauna, persoana intra purtand doar lenjerie intima, manusi si ciorapi grosi. Asistentul ce deserveste echipamentul regleaza inaltimea podelei astfel incat umerii persoanei sa fie la nivelul marginii de sus a cabinei, apoi aceasta este expusa unui amestec rece de vapori de azot lichid si aer. Reducerea temperaturii de la -20°C la temperatura dorita (maxim -180°C) se produce in mai putin de 30 de secunde. Temperatura pielii scade rapid la 0°C si apoi, prin intensificarea circulatiei periferice, ajunge la 35°C (temperatura normala a pielii este de 32,5°C). Intrucat procedura este foarte scurta (1-3 minute) se raceste doar stratul superficial al pielii, in timp ce temperatura organelor interne ramane neschimbata.
In criocamera persoana intra doar in lenjerie intima, la fel ca in criosauna, dar are in plus capul protejat la frig (fes si masca pentru gura), mainile cu manusi, iar picioarele cu papuci din lana.
Primul efect se poate observa dupa 5-10 minute de la terminarea procedurii si consta in aparitia unei stari de bine (datorate eliberarii de endorfine in sange) care dureaza cel putin 6 ore. Majoritatea persoanelor care au efectuat proceduri au observat ca au avut un somn profund din prima noapte dupa criosauna.
Dupa primele 3-4 proceduri, apar rezultate uimitoare: pielea intinereste, eventualele dureri dispar, se simte o intinerire generala a organismului, apar primele efecte de reducere a greutatii (amplificate in cazul combinarii criosaunei cu masaj si fitness). Pentru rezultate persistente in timp, sunt recomandate seriile de 10-20 de proceduri.
Procedura nu este toxica sau periculoasa pentru om, personalul de deservire si mediu.
Criosauna nu se incadreaza in categoria aparaturii si dispozitivelor medicale si nu necesita autorizari speciale. Criocamera este dispozitiv medical si poate fi folosita inclusiv in spitale.
Datorita efectelor benefice multiple si rapide, fara efecte secundare nedorite, criosauna si criocamera vor deveni in scurt timp, si in tara noastra, la fel de populare ca in restul Europei si America.